Sukelluksia ja seikkailuja, tarinoita ja tuokiokuvia elämästä ja kaikesta siitä, mikä tekee elämästä ihanaa.
Dives and adventures, stories, and snapshots from a life and about everything that makes life wonderful.

13.3.2011

Sunnuntaisuosikit: Behind the name

Melkein jokainen kaunokirjallisen tekstin kirjoittaja tarvitsee toistuvasti uusia nimiä hahmoilleen. Joillekin kirjoittajille se kai on varsin helppoa ja vaivatonta, mutta joillekin meistä, kuten minulle, se ei ole ihan niin helppoa. Mistä sitä oikein tietää, millainen nimi kuvaisi parhaiten juuri tietynlaista hahmoa. Ja mistä sitä parhaiten löytäisi uusia nimiä, jottei aina käyttäisi niitä samoja, tuttuja ja turvallisia.

Kiitos tekstipajan olen luonnollisesti joutunut nyt kirjoittamaan aiempaa enemmän erilaisia tekstejä ja sitä myötä törmännyt myös tähän ikuiseen nimien valinnan vaikeuteen. Suomalaisten nimien kohdalla suhteellisen klassinen vaihtoehto tietysti on almanakan nimipäiväluettelo, joka on minulle vanha tuttu ja jota selailen muutenkin ihan vaan huvin vuoksi. Nyt vaan kävi niin, että kurssin lopputyötä varten kaipasin ulkolaisia nimiä ja eteen iski tenkapo. Ihan niitä stereotyyppisimpiä nimiä ei haluaisi valita, mutta mielessä on nimiä ihan liian vähän. Siispä ei auttanut muu, kuin laittaa Google laulamaan ja lähteä hakemaan jonkinlaisia listausta aiheesta.

Vaan mitäs löysinkään! Oman aikani haettuani tuli vastaan aivan loistava sivusto, nimittäin Behind the Name. Behind the Name ei ole ainoastaan lista nimistä, vaan huomattavan laaja tietokanta, jossa nimiä voi hakea niin aakkosten, sukupuolten kuin maankin mukaan. Lisäksi nimien yhteydessä on kerrottu, missä maissa nimi on käytössä, mistä nimestä ne on johdettu ja mitä nimi kenties tarkoittaa. Lisäksi saatavilla on lista kyseiseen nimeen linkittyvistä nimistä ja näiden nimien sukupuu sekä nimipäivät ja vähän muutakin tietoa.

Behind the Name on ehdottomasti parhaita löytöjä, joka on minulle tullut vastaan viimeaikoina. Sivusto täynnä kaikkea ihanan turhaa tietoa nippelitiedon ystävälle ja apua kirjoitusharrastukseen. Suosittelen myös kaikille muille!

PS. Jo aiemmin tätä blogia on voinut seurata Blogilistan kautta, mutta nyt se on mahdollista myös Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti