Sukelluksia ja seikkailuja, tarinoita ja tuokiokuvia elämästä ja kaikesta siitä, mikä tekee elämästä ihanaa.
Dives and adventures, stories, and snapshots from a life and about everything that makes life wonderful.

10.3.2012

Kokeiluja keittiössä - Kitchen experiments 1

Kuten muutama merkintä sitten mainitsin, olen ajatellut tehdä muutamia muutoksia täällä. Yksi ajatuksistani on ollut laajentaa vähän käsiteltäviä aihealueita ja kirjoittaa juttuja myös selkeämpinä sarjoina. Innoittajana tähän on toiminut mm. Inarin blogi, jossa on juttuja kasattu kivasti erilaisten otsikoiden alle. Nyt ensimmäisenä ajattelin aloittaa sarjan otsikolla Kokeiluja keittiössä, jonka alla on tarkoitukseni kirjoittaa nimenomaan kokkauskokeiluistani. Samalla yritän kannustaa itseäni kokkaamaan enemmän uusia juttuja, koska vaikka pidänkin ruuanlaitosta, jämähdän ihan liian usein niihin samoihin perusruokiin. Nyt siis yritän tehdä useammin jotain uutta.

Sopa de batata doce eli bataattikeitto

Ostin bataatin, koska pidän bataatista, mutta minulla ei ollut mitään erityistä suunnitelmaa sen varalle. Tänään päätin tehdä siitä soppaa. Sopivan tuntuinen resepti löytyi Roderick Dixonin kirjasto Ruokaa rippeistä (Art House 2008), sivulta 94. Kirjan mukaan resepti on brasilialainen. Pääpiirteittäin seurasin ohjetta, joskin pari pientä muutosta tähän tuli. Alla oma versioni keitosta.

Ainekset:
  • 2 rkl voita
  • 1 sipuli 
  • 3 valkosipulinkynttä
  • n. 6 rkl hienonnettua persiljaa
  • 4 tomaattia
  • 1 keskikokoinen bataatti (n. 600 g)
  • 2,5 dl maitoa
  • 1 l lihalientä
  • suolaa
  • valkopippuria
Työvälineet:
  • 1-3 kattilaa (määrä riippuen siitä, haluatko pestä niitä kesken valmistuksen)
  • leikkuulauta
  • terävä veitsi
  • kuorimaveitsi
  • perunasurvin
  • kauha
  • kulho
Valmistusaika: 1-1,5 tuntia, aktiivista valmistusaikaa n. 30 min

Määrä: 4 annosta

Valmistus:
  1. Kuori ja pilko bataatti. Keitä bataatinpalaset kypsiksi.
  2. Muhenna bataatti perunasurvimella.
  3. Kalttaa, kuori ja pilko tomaatit.
  4. Kuutioi sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet.
  5. Paista sipulia, valkosipulia ja persiljaa voissa noin 3 minuuttia kattilassa.
  6. Lisää muut ainekset kattilaan. Mausta suolalla ja valkopippurilla oman maun mukaan.
  7. Kiehauta sekoittaen, kunnes keitto sakeutuu.
  8. Koristele tuoreella persiljalla.
Keitossa oli mukavasti samassa paketissa sekä makua että pehmeyttä. Tekstuuriakin on, kun ei pilko aineksia liian pieneksi. Suosittelen nauttimaan kyytipoikana hyvää tuoretta leipää tai tekemään itse krutonkeja vaikka ruisleivästä. Ne sopisivat tähän soppaan varmasti mainiosti! Tätä tulee varmasti tehtyä toistekin.

* * *

As I mentioned couple of posts back, I've decided to do couple of changes in this blog. One of my ideas has been to broaden the subjects I write about and write them under more defined titles. A definite inspiration among others for this has been Inari's blog. To start this I wanted to launch a series under the title Kitchen experiments, where I obviously write about my cooking experiments. I do this also so I'd actually go and try to cook new things. It's too easy to just always do the same old stuff, even when you really like cooking.



Sopa de batata doce or sweet potato soup


I bought a sweet potato couple of days ago because I like it, but I had no idea what I'd do about it. Today I decided on a sweet potato soup. I found an interesting recipe from the book Ruokaa rippeistä (Food from the remnants) written by Roderick Dixon. The recipe is originally Brazilian. I modified the recipe slightly  so here's my version of the soup.



Ingredients:
  • 2 tablespoon of butter
  • 1 onion
  • 3 cloves of garlic
  • about 6 tablespoon of finely chopped parsley
  • 4 tomatoes
  • 1 medium-sized sweet potato (about 600 g)
  • 2,5 dl milk
  • 1 l broth / stock
  • salt
  • white pepper
Tools:
  • 1-3 pots (the number depending on if you want to wash them in the middle of the preparations)
  • chopping board
  • sharp knife
  • pealing knife
  • potato pestle
  • scoop
  • bowl
Preparation time: 1-1,5 hours, active preparation time about 30 minutes


Quantity: 4 portions


Preparation:
  1. Peal and chop the sweet potato into piecesi. Boil it.
  2. Mash the sweet potato.
  3. Scald, peal and chop the tomatoes.
  4. Chop the onion into cubes and cruch the garlic.
  5. Fry onion, garlic and parsley in a pot with the butter for 3 minutes.
  6. Add other ingredients to the pot. Season with salt and white pepper.
  7. Let the soup boil while you mix it  until it thickens.
  8. Garnish with fresh parsley.
I'll definitely do this soup again. The soup turned out very tasty and soft. It also has some texture when you don't chop the ingredient into  too small pieces. Serve the soup with fresh bread or make some croutons to go with it.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti